fredag 18 augusti 2017

Chateau Margaux Kirwan 1991

Så idag var det dags. Makens vinstvin som han vann 1997 i Medoc skall avnjutas ikväll . En 5 litare från 1991. 5 chateauer finns i distriktet Bourgogne det var en gran cru 3:e klass. Vinet fick årgång 91 fick 94p av Parker. 
5 liters flaskor är mycket ovanligt. Var vanligare fram till 1978 i Bourgongne.
Jeroboam heter 5 liters flaskor.
En vanlig vinflaska och första problemet var hur får vi upp flaskan? En mycket kraftigare hals och kork. Det löste sig med hjälp av youtube samt att en av kvällens vinkännare hade en sådan specialvinöppnare hemma och som aldrig hade använts. Såg ut som 2 smala pinnar som skulle ned mellan kork och hals.
Temat var bourgogne och 2 vita viner och 4 röda varav makens var the grand finale i sviten. 17 duktiga finsmakare från munskänkarna varav några tom tävlade i detta. Makens flaska var högvilt. Det fotades och fotades.
Värdarna hade en otrolig meny med så mycket gott.
Missade ta bild på huvudrätten som var jättegod. 6 veckors hängmörad kalvfile som bakats i 56 grader i 5-6 timmar med vildsvinspastej, kantareller, italiensk potatiskaka och rödvinssås.
Efterrätten var magnefik. Varm hallonsuffle med chockladtryffel innuti med hemmagjord hallonsorbe. Mums. Sauternvinet till satt som en kricketklybba runt skenbenet. Så gott. Sen var det även kaffe med hallon och blåbärstartaletter. Ja det har varit en underbar kväll med så mycket gott. Vi var 17 personer men ändå fick vi 1 1/2 flaska 75cl vin kvar. Som tur är hade vi vaccumpumpar med oss. Då kan vi med tur njuta av det inom 24 tim. Då vi är så gammalt riskerar det snabbt oxidera och bli förstört. Hur var vinet? Helt underbart gott. Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar