onsdag 16 mars 2016

Äntligen någon som ifrågasätter nyttan med frisktandvårdsavtalen hos folktandvården

Äntligen en oberoende debatt artikel om folktandvårdens frisktandvårdsavtal. Politiker,patienter och media har helt okritiskt köpt koncept med hull och hår.
Finns inget som visar på att patienter får friskare tänder av denna abonnemangs avtals vård. Man ser att det är de unga friska och motiverade patienterna som tecknar avtalen och de skulle haft friska tänder utan avtal också. Vinsten är folktandvården som varje månad vet hur mycket pengar de tar in utan behöva träffa patienten. För att teckna avtalet måste du dessutom vara frisk i tänderna. Det betyder att du måste betala först för undersökning och ev lagningar så du är nollställd innan du får teckna avtalet. Men den premiegripp beräknas på hur du såg ut i munnen vid undersökningstillfället fast du fått åtgärda det. Det står i artikeln att det är en framgångssaga för folktandvården. De knyter dessutom monopolaktigt fast de unga och griska patienterna hos dem genom deras 3 årsavtal till dem.
 De med stort vårdbehov kommer inte till detta då deras premigrupp blir så dyr varje månad. Dessutom upplever jag på min ort att när dessa patienter söker folktandvården för en tid kan de få vänta 3-6 månader på att få en..., de patienterna hör av sig till oss privata och vi privata träffas och delar samma upplevelse om frisktandvården. Det är intressant att ingen politiker velat se om det verkligen blir friskare tänder men de litar blint på folktandvårdens företrädare som även ser till få utderas budskap i media. Men SBU rapport finner inget stöd för att frisktandvård faktiskt ger friskare tänder. Hur många frisktandvårdspatienter har Sänkt ! Sin premie genom åren?
Nåja ofrivilligt ledig idag då sköterskan måste vara ledig denna veckan. Blev lunch på golfklubben när jag spikade cateringen för mitt kalas senare denna månad.
Sedan var jag själv patient på just folktandvårdens tandregleringsklinik. Här sitter jag i deras dyra väntrum.
Sol och fågelkvitter. Folk på uteserveringen. Säger som Gert Fylking när littraturpris? Ska anslås. Äntligen solen och värmen. Ni är så välkomna och efterlängtade. Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar