söndag 2 juni 2013

Dags för hemfärd

 I går tog vi lite sightseeing i Uppsala och domkyrkan speciellt. Jag och sonen älskar historia och i kyrkor finns mycket historia. Här är vi och syrrans yngsta son.
Här ligger vår Gustav Vasa den 1:e i en gigantisk sarkofag som anstår en sådan stor kung.
En del av utsmyckningen på kung Vasas sarkofag, en ängelkerub med vad för mig tycks vara ett äkta barnkranie, detta efter studerat kraniet ingående och dess anatomiska strukturer.
Heliga Birgittas relikskrin, vårt största helgon. Exakt vad som ligger i reliken vet man inte. Kyrkorna delade ju upp helgonens kroppsdelar så det kan vara ett finger, en nagel eller något liknande.
Fantastiska gotiska valv och utsmyckningar. Att man bara kunde bygga och måla så på 1300 talet, kyrkan började byggas 1270 och invigdes 1435. Fantastiskt att det står så mycket historia och livsöden i en sådan byggnad.
Efter domkyrkan ner mot Fyrisån och en av de mysiga caferna utmed vattnet. Lite fika och vin. Små saker men som ändå ger lite guldkant på tillvaron.
Uppsala har även en trästadsdel. I det gula huset med vita knutar längst ner till vänster i bild bodde Carl Von Linne 1707-1778. Jag tycker sådant är lite häftigt. Här står jag och tittar på hans hus såsom han kanske stod där någon gång och tittade på samma hus.
Här är utsikten över takåsen på uteplatsen där min syster och hennes familj bor.
Jättehärlig uteplats uppe på taket,
Här tog vi oss en fördrink innan maten och sedan efter maten ett glas Champagne. Då kvällen var varm.
Liten matbild från middagen. Mysigt har det varit trots att maken missade cuten men liten minisemester blev det istället. Strax hemfärd mot Skövde och för maken packa om. Imorgon gör maken en välgörenhetsdag i Göteborg "drottning Silvias barngolf" på Hills där han blir över natt sedan flyger han till Österike för tävling där. En skön avslutning på helgen önskas er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar