tisdag 7 april 2015

Äntligen har dom ifrån Göta Hovrätt meddelats

Idag fick vi reda på domen från Göta Hovrätt i Jönköping. Vi visste inte ens att den hade varit, då målsägande ej är närvarande utan man lyssnar och tittar på det inspelade materialet från tingsrättsförhandlingarna. Den åtalade är på plats men även dennes berättelse är den som är filmad på tingsrättens rättegång.
Minns ni? Mars 2013 blir vi påkörda när vi väntar på att köra in i en rondell. Vi blev skadade både maken och jag. Jag får leva resten av livet med de besvären och värk som blev resultatet efter den olyckan. Kan inte springa som jag älskar på samma vis. Nu bara korta pass några gånger per vecka.
Han som körde på oss, hittade då på för att klara sig från åtal vårdslöshet i trafik och vållande av personskada, att min man hade misshandlat mig... Detta startade upp en otrevlig karusell mot oss med förhör och en första rättegång där man ogillade åtalet. Polis och åklagare var fantastiska då de förstod vad den åtalade gjort. Så de gjorde en enorm utredning för att styrka vår berättelse. Den åtalade blev nu kallad till en ny rättegång med åtalspunkten " falsk tillvitelse" som är ett grövre brott än ett trafikbrott tydligen. På den rättegången fanns nu motbevisning och så blev mannen äntligen dömd för det han gjort och även ljugit om. Han blev dömd till en månads fängelse och dömd betala skadestånd till maken samt brottsofferfonden. Men även betala del av sina advokatkostnader. Mannen överklagade den fängelsedomen och åklagaren hade överklagat den första domen i trafikmålet i rättegång 1 som ogillades. Nåja samtliga åtalspunkter, vållande av personskada, oaktsamhet i trafik samt falsk tillvitelse avgjordes 2/4 nu och då blev han nu dömd för vållande av kroppskada och brott mot trafikordningen samt falsk tillvitelse. Domen i hovrätten fastställdes i 3 domar mot honom till en månads fängelse samt att betala nästan 17000kr av sina advokatkostnader. 500kr till brottsofferfond samt fastställt skadestånd med ränta från 12 september 2013 står det i domen. Så skönt. Äntligen kan vi lägga det bakom oss och äntligen kan man känna trygghet att det finns rättssäkerhet. Vi blev riktigt omtumlade hur det kan gå från att vi blir påkörda obestridligt i en rondell och skadas till att vi blir anklagade till att maken skulle misshandlat mig och det mesta av detta fall har handlat om en fegs människas försök att slippa ta ansvar för vad han gjort genom en lögn som skadar oss ännu mer förutom den ständiga värken. Att det sedan läggs massor av tid till att vi ska försvara oss och motbevisa ett sådant befängt påstående under snart 18 månader. Så ikväll är vi lättade och glada att äntligen har rättvisa skipats. Vi firade med en skön promenad efter arbetet på berget. Mannen har nu till 30/4 att överklaga till HD( högsta domstolen) men vad jag förstått är det i princip inte troligt alls att de ger prövningsrätt som det tydligen heter. Ni kan ju tänka vad detta ärende har kostar samhället och skattebetaler både i tid och pengar. Men så viktigt att ha ett fungerande domstolsväsen. Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar