torsdag 20 september 2012

Nya betygssystemet-bra eller anus?

Nyss hemkommen ifrån ifrån klass samtal på sonens skola. Det är dags för 6:e klassare att få betyg.
Säger om Filip och Fredrik i något program, bra eller anus? Klart att någon form av bedömning behövs tycker jag, men kom igen Björklund? Frågan är om jag inte lämnar det blå blocket efter detta.

Ni som har barn i skolan nu speciellt i 6:an där de för första gången skall få betyg och dessutom med en endast en 1- årig läroplan bakom sig i bagaget men värst är väl att nu är det inte prov som avspeglar barnets kunskap mer än på nationella prov, nej nu ska man få betyg A,B,C,D,E och ej godkänd betyg F samt betyget -, dessa bokstavsbetyg grundar sig nu mestadels på HUR eleven kan prata och agera i klassrummet. Självklart viktigt, men när jag frågar skolans representanter i "hur man bedömer presentation utan att ens personlighet blir bedömd" så är det inga problem, det är heller inga problem att hjälpa en t.ex. blyg elev att lättsamt prata inför grupp, för si om man inte kan det så spelar det ingen roll hur stora kunskaper en elev har i området. Att flickor skulle gynnas av detta står utan alt rimligt tvivel då de utvecklingsmässigt ligger 2 år före utvecklingen jämfört med pojkar i samma ålder fram till 20 års ålder. Men eftersom vi är individer så finns det ju självklart även flickor som lider av att tvingas inför grupp göra prestationer inför andra precis som det kommer finnas killar som kommer att prestera fint inför grupper, men de är undantag. För mig liknar det en bedömnings sport, för hur bedömer man rättvist en aktivitet av en person under lektionstid för inte blir väl en lärare påverkad av att barnet har en besvärlig förälder (mig t.ex.) ? På min fråga hur skolan utbildar barn i retorik, var det inga problem. Nåja den som lever får se. Jag mår vara stock konservativ men var vad det för fel på siffrorna 1-5? Nåja, jag sa vad jag tyckte och jag kommer fotsätta tycka. Ja sägare kommer aldrig driva en utveckling framåt och att lisma och smöra , ja det är inte min grej heller,tyvärr, men min älskade make är en stor diplomat och han kan ibland kompensera sin frus stridsvagns egenskaper.

Ja, avslutar med lite lättare funderingar.  "Dagens pic" ordet för att ironisera de karbonmänniskor jag känner ett lätt släng av...tja snällt sagt på svenska ,enkelspårigt, är en härlig form och färg. Går bilden upp eller går den nedåt? Vad är det? Härliga former och färg. Bilden gör något med en, håller ni inte med? Något känner man, man tänker till. Bilden är tagen under en resa med maken till Abu Dhabi och på hotellet vi bodde, Emirates Palace. De har en otrolig arkitektur och obegränsat med pengar som de verkligen har spenderat i detta 7-stjärninga hotell. För övrigt endast 2 hotell i världen som lyckats med att få 7-stjärnor. Burj al Arab är det andra tydligen (bilden från igår). Tack vare min makes arbete har vi fått förmånen att under några års tid få bo på deras hotell. Bilden visar en av trapporna mellan våningarna och här har dotter riktat kameran upp mot taket och kupolen och man ser det slingrande trappräcket. Bilden från idag och den igår har min älskade dotter tagit. Hon har uppenbarligen en konstnärlig ådra och känsla för estetik. Tar många fina bilder. Duktig tjej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar