onsdag 17 augusti 2016

Ladiesday i Prag

I går kväll åt vi på lokal restaurang. Jättegott och hur billigt som helst. 350kr för 3 vuxna och vi åt och drack allt. Fattar inte att jag gillar öl här men aldrig annars.
Restaurangen hade ett eget microbryggeri.
Så idag var det dags för spelarfru dag. Sightseeing med buss först och sen kördes vi upp till slottet/ kyrkan och gick sedan mot stan och i stan.
En vacker dag och perfekt för en sådan aktivitet.
En av Prags 18 broar och en av de 7 kullarna som omger staden.
Den ofantligt stora och mäktiga kyrkan som tog lång tid att färdigställa. Spännande historia iaf.
En av de många borggårdarna
Här är grupp och guid
Så mycket folk på slottets omgivningar.
Kolla tillbyggnade från kyrkan och fet gula huset till höger i bild. Det var en riddare och biskop som var livrädd för att bli förkyld och lät bygga en överbyggnad från hans sovrum rakt in i koret på kyrkan. Det enda i världen. I Dresden finns en kyrka man från en korridor kan gå över till kyrkans korridor men här är fet från sovrummet och rakt in i koret och sen bara dra igång sin gudstjänst.
En annan vacker borggård. Det sorgliga är att allt står tomt. Det är fik och redtauranger där så klart och kontor och Tjeckiens president här sin arbetsplats där.
Vacker vy över ståden från slottet.
Man har även en exakt kopia av eiffeltornet med lika höjd som orginalet... Om man räknar med kullen den står på.
Ny vacker vy.
Detta hete ngt liknade typ waldenski i den stilen. 2 tyska författare som köpte 26 hus och gjorde området. Har även funnits ett zoo där tidigare.
De gjorde en konstgjord stalakit vägg och tittar man noga finns där människoansikten, monster, djur och djuvulen där i.
De är gjorda så de dränerade vatten som dolde doften av lejonen i zoo.
Vid restaurangen och Franz Kafka museet stod 2 män och urinerade på Tjeckiens 2 största städer Prag och Brno och skall symbolisera politikerförakt.
Karlsbron och min utsikt från restaurangen.
Fantastiska på mat och dryck är man i denna stad.
Delar av sällskapet.
Man har även byggt konstgjorda kanaler för Venedig känsla.
Torget i gamla stan där Kafka växte upp och hans far hade sin butik. Det stora monumentet i förgrunden är en känd rektor som hamnade i onåd och brändes upp och slängdes i Vitava/ Moldau
Astronomiska uret ett fantastiskt mekanisk spel på 19 sek varje jämn timme.
Sen gick vi till judiska kvarteret och judiska kyrkogården den första/ orginalet. 200 000 har begravts här nu låg det 20 000 där. Man stapplade dem på höjden som " höghus" nu finns en ny kyrkogård. Förr var det ett getto och man stängde kvarteret pga sanitära oangelägenheter. Husen renoverades och är nu det finaste område och jättedyrt att bo i.
En judisk klocka under som är med hebreiska bokstäver och klockan går åt andra hållet. Då det ställde till för lvriga befolkningen blev det även en vanlig klocka.
Den äldsta synagogan i området. Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar