söndag 19 januari 2014

Rester av kursen i genusmedicin

Ja, mycket av det vi gick igenom på kursen visste man ju sedan innan, men att se siffror och forskningsresultat gjorde det lättare att ta till sig det personligt. Vill nog leva med bra livskvalite också, så då dags se över sina vanor och ovanor och ärligt rannsaka sig själv. Rött kött är ett fördärv för kroppen med ökad inflammatirisk aktivitet i kärlen med såklart ökad risk för metabola sjukdomar. Så kött ska man bara äta 2 gånger per vecka, precis som med potatis. Däremot ska man äta mer fisk och fågel samt minst 500 gram grönsaker dagligen. Processerat kött ska man helst undvika helt och kolhydrater måste man äta men försök äta mer av långsamma. Ja hur har vi ätit i vår familj då? Jodå mycket rött kött då vi älskar nötkött och en hel del korvrätter. Pasta är ok äta och medelhavsmat med oliv och rapsolja. Lite vitt bröd gick för sig. By the way, dieter även 5:2 är förkastligt ur längre perspektiv. Det är som med sin ekonomi när man äter. Kalori in- kalori ut. Det man äter/ dricker sig till får man hantera genom äta mindre och röra sig mer. Då vardagsmotion. Klassiskt var yngre man som tar bilen till arbetet och hem och även åker bil till gymmet. Där tränar man stenhårt 1 timme och tar bilrn hem igen och sätter sig i soffan och kanske tar lite snacks. Kanske tränar varje dag men hör och häpna detta är en soffpotatis per definition och osunt levene. Hm jag får bli bättre gå till och från arbetet igen. Nu det sista månaden har maken kört mig för att jag varit lite bekväm. Slut på det nu igen.
Så kvällsmaten igår blev lite modifierad i alla fall. Miniburgare på nötkött, kycklingklubba, grönsaker och selleristavar. Inget vin:)
 Ja, vår skitförbannelse verkar hålla i sig. I gårkväll ville vår bil inte starta i parkeringsgaraget på Elins esplanad. Men goa grannarna hämtade upp maken som satt fast där med matkassarna så han kom hem och imorse bogserade en vän vår bil till verkstaden. Ska vi vara positiva fast det är skit att bilen gick sönder så är det att både maken, sonen och jag fick en timmes promenad till affaren med ryggsäckar för veckohandling. Så lite nytta annars hade man tagit bilen som vanligt.
Inte undra på att man frestas i butiker att handla sådant man inte ska ha, men vi motstog detta. Sista visdomen från kursen, du kan vara rund och sund, bättre rund och tränad än smal och otränad. Detta gladde min make i alla fall. Nu bastun. Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar