lördag 18 januari 2014

Vinvolanger och riskbeteenden

Mitt rum låg i en trappa! Enda rummet med egen våning. Lite häftigt. Men på morgonen hördes allt spring i trappan in mycket och troligen låg rummet nära köket för jag hörde köksmaskiner och porslinslammer mycket väl.
Rummet var stort och mysigt, nu är man inte där mycket under kursen. Inte ens så många timmar man sover där. Efter middagen är det dansunderhållning. Kollegan och jag dansade från första låt till sista låt. Så kul, och jag var nog lite bedövad för jag hoppade och skuttade och det gick! Tills jag vaknade i natt att det gjorde ont i nacken när jag svalde och idag såklart ont! Sicken ärthjärna jag är men då gick det och kul hade vi.
Badrummet var fräscht. Vill helst ha badkar men nu fanns ju ändå inte den tiden att ligga i det.
Bästa föreläsningen och bästa föreläsaren. Hjärtläkaren och genusforskaren och professor Karin Schenk-Gustavsson. Rolig, rapp och kunnig. Ville haft mer av henne. Ja vad har vi då lärt oss från kursen? Kvinnor bryter ned alkohol med halva hastigheten mot män. Riskbeetenden inför alkoholproblem/alkolism är för kvinnor att dricka 10 glas vin/ vecka och för män 15 glas/vecka. Nytt uttryck för alla kalorier som gör att man lägger på sig i midjan är "vin volang". Rökning är så stor risk för hjärtsjukdom, att se det på forskningsunderlag var skrämmande. Tur man inte är rökare. Kvinnor har svårare att sluta röka än män.
Riskbetende 2 var det som kallades intensivdrickning( vid fest tex) för kvinnor att dricka 4 glas vin och för män 5 glas. Bukfetman skadlig för hjärtkärl sjukdom( stroke, hjärtinfarkt) man ska lägga sig på golvet och mäta hur mycket av magen som "sticker ut" för kvinnor får ej överstiga 20 cm och för män 22cm mätt från golvet och upp mot magen. Vardagsmotion det viktigaste och det med 30 minuters promenad per dag. Kvinnor får sämre mediciner och sämre hjärtvård mot män för mediciner är framtagna för en man på70kg och kvinnors symptom är annorlunda mot mäns. Män har odiagnoserade kliniska depressioner och därför leder män i antal självmord per år. Bröstcancerpatienter har en bröstcancer sköterska att lätt komma i kontakt med medans prostatacancerpatienter inte har det ordnat så och därmed får de svårare med kontakter för sin sjukdom. Ja, så gick kursen om hur viktigt det är med genusforskning med omedvetna och ibland medvetna särbehandlingar för våra kön. Få barn är verkligen skadligt för kvinnokroppen inför framtiden. Ska man ha barn var 2 barn det minst skadliga för kroppen medan 1 eller 3 barn var mer farligt för utveckla framtida sjukdomar.
Vacker vy från frukosten och slottsparken. Nåja vad är väl en bal på slottet? Förmodligen alldelse underbar och fantastisk, dock var inte mat och vinpaket alls så top of the line som det brukar i år. Slumpen eller något som ändrats? Kock? Ägare? Nå, hem till verkligheten igen och med sonen till optikern för linsutprovning och jag ska sova i soffan. Jo just det! Inte mer än 2 tim framför tv:n eller datorn per dag för det gör oss sjuka i framtiden. Ut och gå:) Go'kväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar