torsdag 7 februari 2013

Dålig personalpolitik finns..

 I dagarna 2 har det nu i pressen skrivits om doktorers uppsägning ifrån deras arbetsgivare. Det kan tyckas trist att det måste gå så långt att det hamnar i tidning och på TV, innan arbetsgivaren är intresserad av en lösning men det verkar ju vara enda sättet att få gehör i problem ibland. Jag vet inte så mycket mer än det som står att läsa i tidningar, radio och TV samt kommenterar som följt på det. Bakgrunden är att på aktuell klinik arbetar 10 läkare, ledningen bestämmer att ny chef skall utses, man väljer att ta nuvarande chefens f.d som är under specialistutbildning. Det är inget personkemi problem så det är ej på personnivå av nya chefen det ligger, utan mer att denne inte är klar specialist för ämnet ifråga. Det finns en hel del klurigheter med chefskapet såsom vem är överordnad handledaren för ST läkaren eller medicinsk ansvariga chefen? Hur blir det då när chefen är under utbildning till specialist och medicinskt ansvarig för verksamheten, vem bestämmer då? Den som är handledare för chefens utbildning eller chefen som ska vara övergripande ansvarig? Vad händer om handledare inte finner sin adept klar för sin ST utbildning, kan man på något vis då få repressalier av sin chef/ ST adept? Det är inte helt lätt och klart. Jag förstår oron över situationen i personalgruppen. Detta är mina egna reflektioner utav hur det kan bli. Doktorerna har haft möten med ledningen och det har inte visats någon förståelse för hur gruppen känner över denna tillsättning som jag har förstått det/tolkat det. Det ledde i allafall att 4 st doktorer sade upp sig och 2 st begärde tjänstledigt som det framgår av kommentarerna på en sida man läser.
 Sedan har någon läckt ut detta till pressen och det är okänt vem och inte intressant i sig då man har yttrandefrihet, men det intressanta är att när det kommer ut i pressen att så många läkare i en så liten specialistgrupp slutar, ja då börjar arbetsgivaren visa ett visst intresse efter vad jag hört under dagens intervjuer på radion för att lösa situationen. Först då, när det kommer ut i press. Den tillsatta chefen ska enligt radiosändning nu vara tillbakadragen och man skall nu försöka övertala de uppsagda doktorerna att komma tillbaka men ändå bra att ledningen nu lyssnar på personal. Det smakar illa ( därför dottern på bild borstar tänderna :) över hur stora arbetsgivare många gånger behandlar personal, klart det finns undantag men genom åren har man sett så mycket dålig personalpolitik inom landsting och kanske de bästa letar sig vidare till privata alternativ? Jag vet inte, bara en reflektion sedan finns det säkert privata arbetsgivare som är usla i personalpolitik också, men genomgående läser man mer om det i den i offentliga verksamheten, kanske för att de har offentlighetsprincipen? Som sagt ovan är mina egna reflektioner och tyckande. Tråkig historia som jag hoppas finner en lösning som blir bra för alla berörda.
Nu så skall jag hämta sonen på pingisen i snö och kyla sedan över till grannarna på lite kvällsvard och bubbel och imorgon ledig dag som eventuellt innehåller ett besök till Jönköping och IKEA ( var så många år sedan jag var där nu) men det beror på om jag hinner hem i tid för kl. 17.30 skall jag på After Work med en så viktig människa i mitt liv och så rolig så det är överordnat. Jag måste veta att jag är hemma i tid till AW annars blir jag hemma ifrån Jönköping. Tänk när man kan få äta BBQ ute igen i värmen. Mmmm längtar! Go´kväll vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar