måndag 22 oktober 2012

Återhämtning

Skön måndag, man märker när man är inne i ett "flow", allt rullar bara på, inga hack i maskineriet. Konstigt att vissa dagar kan man ha väldigt mycket och göra, men du håller alla tider till patienterna, skulle något krångla, ja då finns det plötsligt tid för det också. Andra dagar fungerar inget, man är sen hela dagen med allt, krångel tar bara tid, inget löser sig lätt eller snabbt. Vad beror det på? Jag vet inte själv. Klart är att man måste planera för rätt tid för rätt behandling/ ingrepp. Man ska inte vara varken tidsoptimist eller åt andra hållet håller för den delen. Men viktigast är nog att man har planerat och avsatt rätt tid i möjligaste mån. Sedan är ju inte alltid detta lätt heller, då människor är människor och inte några maskiner som följer ett givet mönster. Sedan skall man hålla sig till det man har bokat för och inte ge sig i kast med något oplanerat som dykt upp sedan du sist träffade patienten. Boka ny tid! Kanske är det flow de dagarna man själv håller sig till dessa enkla reglerna?

Fick idag material av min syster i en annan del av Sverige om bröstcancer. Min syster arbetar med just bröstcancer. Mycket viktigt ämne. Hon skickade en väldigt fin folder samt en nyckelring med "flötekulor" som visar olika stadier av cancer. Visste ni att var 9:e kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer?

Vikten av regelbunden mammografi stod att läsa som så här i  Unilabs folder om genomsnittlig storlek på tumörer/förändringar som kan hittas:
1) När du själv undersöker dina bröst är förändring ca 25 mm i diameter ---------------------
2) När en läkare undersöker dina bröst är förändring ca 19mm i diameter----------------
3) När du kommer på din första mammografi ca 8mm i diameter-------
4) När du går på regelbunden mammografi ca 5mm i diameter----

Har försökt rita upp sträck som skall symbolisera skillnaderna. Man ser att det är stor skillnad på vad man kan upptäcka själv och vad mammografin kan upptäcka. Så systrar se till att gå på er kallelse till mammografin. Bra livförsäkring. Bra jobbat syster min i den branschen.

"Dagens pic"- Vår älskade KF, kan kosten att vila sig i form, gärna i soffan. Ingen kan nog se så avslappnad ut som en katt i vila. Nu skall jag härma vår katt och konkurrera om platsen i soffan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar