fredag 5 oktober 2012

Utmana sig

Ibland måste man utmana sig själv och flytta fram gränser för vad man brukar vilja göra och tror sig kunna göra.
Man står inför stora beslut och ibland även otrevliga situationer i ens tillvaro.
Man önskar att det fanns någon spåkula som ger en den "rätta" lösningen.

Men så enkelt är det ju sällan. Men oftast har vi en inre kompass. Lyssna på den! Men låt inte andras dubier och tvivel inför ert stora beslut påverkas.

Vi kan stå inför stora ekonomiska åtagande, ska vi köpa eller inte? Själv har jag oftast en magkänsla som jag försöker lyssna på. Ska jag våga göra si eller så? Ibland kan ju magkänslan blandas ihop med förnuftets tvivel så att man avstår något som man gärna vill. Ibland ackompanjerat av andras uppmaningar såsom att det går aldrig, det kommer du aldrig klara av etc. Ibland påverkas den av vår egna självkänsla, -vad ska andra tycka och tro?

Ja, vad ska andra tycka och tro? Varför är det viktigt? Viktigast måste vara att du får må bra och utvecklas som du vill. Jag är inte orolig över att människor generellt är dumdristiga i sina beslut, visst ibland fattar man fel beslut och det får konsekvenser. Men man har i iallafall prövat det man ville, och man lär sig något av ett misslyckande med. Det är att utvecklas och våga flytta fram sina positioner som människa.

Jag brukar alltid säga "- du kan aldrig bli någons dörrmatta, om du inte själv går med på att någon torkar av sina fötter på dig". Gå aldrig med på att någon behandlar dig illa eller försöker sätta sig på dig. Man får ha olika strategier hur man hanterar sådant. Men stå upp för dig själv för räkna aldrig med att någon annan gör det.

Men ensam är inte alltid stark, titta dig omkring och se medmänniskor, tillåt dig att be om hjälp ibland. Tillåt dig också att ta emot hjälp när någon erbjuder sig. Det är att vara snäll mot sig själv. Det måste man vara. Precis som att man vågar tro på sig själv och det beslut man står inför.

Men om vi tycker olika i en grupp, hur gör man då? Ja, då är det viktigt att man sakligt lägger fram sina synpunkter och motiverar varför man tycker på detta vis. Vi har åsiktsfrihet i Sverige och det är en komponent i vår demokrati så den ska vi använda oss av. Man kan inte alltid räkna med att man får medhåll, men man har sin absoluta rätt att försöka påverka i den riktning man tycker. Jag vet att det är svårt i större grupper, då alla inte lärt sig att respektera att andra kan ha andra åsikter eller hur man  argumenterar för en annan åsikt i en sakfråga. Man måste våga utmana sig själv att våga ställa frågor eller säga ifrån om man inte håller med i något som man själv faktiskt känner är viktigt för mig. Man kanske inte får gehör eller så får man det. Lite som att vara en god retorisk politiker. Man får inte välja att avstå för att det finns mindre människor som inte kan mer än att skrika och gorma när de blir ifrågasatta. Våga, våga, man växer varje gång när man vågar något man inte trodde sig våga!

" Dagens pic", passar väl bra, att kasta sig ut med vidsträckta armar nedför ett vattenfall. Att ibland hoppa mot det okända. Det ordnar sig alltid på något vis. Bilden är ifrån Dubai mall i Dubai.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar